Tasty

Blackebergs gymnasium presenterar

En Resturang Örngottet produktion

Sponsrat av livsmedelsverkets kvalitetskrav på matstandard för skolelever

Fisk- & Skaldjursgryta med potatis


image83

This aint gonna win the Oscar.

MADDE


Jag:



image82

Madde I'M SORRY!
Notera hur mitt hår går ut på sidorna så folk tror jag har fönat det i morse..

Södra Ängby

Åh söte, trångsynte lille Jonas med jeansjackan från tidigt 90-tal. Min medelålders, Public Service-beroende samhällskunksaps- och svensklärare.


image81

Anteckningar från någon av hans lektioner om sociologi under höstterminen 07, då vi disktuerade "bra" människor i termer av social position eller nåt:

Jonas:

Utbildning - sju år på universitetet
Äger egen bostad - villa i Bromma
Man
Svensk medborgare
Familj - akademiker
Medelklass
Gift, tre barn
Stockholm
Har semesterställe
Båt, böcker, DN, SVT


Jag undrar om han får ont i ryggen av att kyssa sin egen röv på det där sättet?

Les Françaises

Om snart två veckor kommer våra franska utbytesstudenter. Här är en lista på deras mest utstickande egenskaper:

Helenas fransyska är en tjej som gillar att titta på nyheter och "aktuella" filmer. Hon är även hardcore feminist.

Sophies är en wannabe-modell som ser lite lätt tysk ut. Hon gillar mode och att gå ut med kompisar. Hon kommer nog smälta in.

Ellinors fransyska är en fjortis som gillar att festa. RIGHT ON DRELLY!

Munas är social tjej som gillar att skriva ^^ och lol. Hon är den perfekte rumskompisen, något som allas vår Monique kommer få uppleva som ingen annan.

Och min är den förste och ende killen på listan. Han gillar att spela gitarr. Det är han som ser ut som någon ur.... Ja, bara ur..

Känner mig lite nervös faktiskt.

image79

Yumm

Mmmmmmmmmmmmmm... Vår skolmat.


image78



Blackeberg - där solen aldrig skiner

Kondylom: Husdoktor Sara förklarar

Könssjukdomar ökar kraftigt, speciellt hos ungdomar. När min käre vän Sara då föreslog en liten artikel om just detta kunde jag ju inte säga nej. Här på Drambuie ser jag mitt ansvar att skapa kunskap, och med hjälp av vår nyblivne husdoktor Sara Catarina Elisabet Sofia Öqwist så ska vi reda ut denna djungel av okunnighet. Detta kommer bli ett månatligt segment, med ett nytt inslag med en ny sjukdom - dock inte nödvändigtsvis könsrelaterat - varje månad.

Vi startar upp det här segmentet med att kort presentera vår husdoktor! Sara är 17 år och går samhällsvetenskapliga programmet på Blackebergs gymnasium. Hennes intresse för medicin började under högstadiet då hon hade en mycket okarismatisk naturkunskapslärare som inte kunde svenska.

Artikeln innehåller könsord som kan uppfattas som "snuskiga." (Noooo) Känsliga läsare varnas.

Sara, till att börja med, berätta för de som inte vet: Vad är egentligen kondylom?

Kondylom är en av vår tids mest smittsamma könssjukdomar som orsakas av humant papillomvirus, HPV. (HPV är en biverkning av livmoderhalscancer, som man kan skydda sig emot genom att ta Gerdasil.) Kondylom är ofarligt.

Hur får man kondylom? Kan alla drabbas av det?

Man blir smittad vid oskyddade samlag, ofta med olika partners. De flesta som blir smittade med viruset har mycket lite symptom, och infektionen kan gå över av sig själv utan att den ens noteras av patienten. Viruset bekämpas av immunförsvaret från åtta till tretton månader. I sällsynta fall stannar det kvar i kroppen hela livet. Ofta är då immunförsvaret nedsatt beroende på faktorer som HIV, stress eller andra sjukdomar.

Alla kan bli smittade, men det är till största del kvinnor som drabbas.

Du säger mycket lite symptom - vad är symptomen?

Symptomen är vårtor på/runt könsorganet och/eller runt analöppningen. Utseendet på vårtorna kan variera från små utskott, små rundade förändringar till platta och nästan osynliga förändringar. Vissa som har kondylom får klåda, sprickor och blödningar i underlivet. Hos män sitter de ofta under eller på förhuden, vid penisroten, på penisskaftet eller ollonet, men de kan också finnas i urinrörsmynningen. Hos kvinnor sitter de ofta i blygdläpparna, i slidöppningen, på livmoderstappen, omkring urinröret eller anus.

Kan kondylom ge fysiska besvär?

Ja, förutom dessa frustrerande vårtor i underliv/anus så kan det ge ryckningar i ansikte (pga av all klåda). Det kan göra att man går lite lustigt (pga av klådan) och man kan bli lite lätt generad när man hälsar på en av motsatta könet (då man genast tänker på sin sjukdom).

Vad är det bästa sättet att skydda sig?

Det bästa sättet att skydda sig är att använda sig utav kondom. Kondom minskar risken för att bli smittad, men skyddar inte helt eftersom vårtor kan sitta på ställen som inte täcks av kondomen. Om någon sådan inte finns tillgänglig går det även bra med pessar (men det ger dock inte samma säkerhet). Pessar är ett preventivmedel för kvinnor som är som ett gummimembran som sitter fast i en ring, och som förs in i slida innan samlag. Pessar täcker även öppningen för livmodern.

Tack så mycket sara!

Tack själv, men jag måste ge ett varningens ord.

Viktigt att tänka på är att alla knottror inte behöver vara kondylom! En vanlig orsak till oro är corona glandispapler som finns vid ollonkanten på alla män, och vulvapapillomatos som är motsvarigheten hos kvinnor (knottrighet av de inre blygdläpparna). En annan orsak till är mollusker. Vid osäkerhet bör alltid venereolog kontakatas.

Därför alla pojkar och flickor - män och kvinnor, gamla som unga: skydda er mot denna sjukdomi! (Genom som jag sa: kondom, eller helt enkelt endast ha samlag med EN partner). Vem vill gå runt med kliande vårtor? - Inte jag!

Kondylom - Nej tack!
image78

Sara intresserar sig för medicin. Varför? Ja, det kan du väl tänka på.

Steve

Vi har ett litet utbyte på franskan, så om några veckor kommer en fransk student hit och ska bo hos mig i en vecka. Generös som jag är kommer han få mitt rum.

I april ska jag till honom. Jag kommer inte få hans rum.

Han är inne på msn nu. Han har en bild på sig där han ser ut som den där killen i That '70s Show.

Jag tänker inte skriva nu för jag "pluggar" - notera att jag använder det här uttrycket löst - naturkunskap då jag har omprov imorgon.

Kanske sen.

Det som förgyller hemresan

Det är alltid lika roligt att lyssna på folks konversationer när man åker tunnelbana. När jag åkte hem idag och var bored off my a beslöt jag mig att ansluta min hörselkoncentration till en kille, runt 25, och hans lite smått viskande telefonsamtal.

- Jo jag vet.. Jo det är typ segt. Mm men det är ju ett krav typ.


Vid det här laget, efter cirka tio sekunder, börjar jag tröttna och tror jag har hamnat bredvid någon tråkig fastighetsmäklare.

- Men om du kommer hem till mig kan du få träna naken.

Och nu blev allt helt plötsligt mycket roligare igen.

- Hehe aa visst.. Typ sit ups, armhävningar, jag vet inte. Mm.
(Han börjar skratta som han svalt en dvärghamster och den spelar marimba med hans stämband.) Grhghgrhahhgr. Mm. Varför är tjejer så dåliga på armhävningar? Är ni visst det. Står där på knä bara liksom. Hehe mm. Äh, skyll på brösten du.

Jag sitter lite halvt förbluffad, tänker vilken trevlig prick och hör "nästa Brommaplan" i högtalarna.

- Mm nu kommer Brommaplan här nu då.. Mm ska av. Vill du komma över? Ville du inte träna? Hehe. Mm kom då.

Nu skulle jag av så jag hann inte höra klart.. Men jag undrar verkligen vad som försigår i hans lägenhet just nu.

Lost and found

Jag vill tacka Rodriguez som hittade en av de käraste och högst värdefulla ägodelarna som möjligen kan tillhöra en gymnasieelev: SL-kortet.

Kortet flydde, utan mitt medvetande, min ficka då jag försökte ta upp min mobiltelefon. Samtidigt flydde en enkrona och en femma. Snål som man är märkte jag ju dock det. Kanske för att de tjöt ifrån sig det där klingande ljudet när de nuddade marken. Ah, money.

Antagligen latinamerikanen Rodriguez ringde tydligen upp nummerupplysningen, fick mitt hemnummer, fick mitt mobilnummer därifrån, ringde mig tre gånger, jag svarade inte - jag hade business -, fick tag på min pappas nummer, pappa fick kortet. Allt inom loppet av högst 20 minuter.

Tänk, om detta hade hänt för 50 år sedan skulle jag haft tur om kortet anlänt lagom till jul. Innan Rodriguez hittat mig genom något gammalt folkbokföringsalbum och kortet transporterats med häst och vagn på någon lerig skogsväg i Småland hade jag ju kunnat ta en juristexamen.

Suffe n' Bettan in da house!!!!!!!!!!!!

Yo!!!
Det här är Sophie och Lisa aka "Suffe n' Bettan" som talar och vi är sååå taggade att ha Nk-lektion! Vi sitter nu i datasalen i Blgs gymnasium dårå (öfre flygeln) och gästbloggar på Johnny Boys blogg.

- Jaha... Sophie vill du ta över tangentbordet?
- visst okej... vad ska jag skriva??
- Ja du... Skriv något hemligt om Johan, som ingen annan vet ;)
- Johan e kääär i Brum!!!!
- Ärligt? Är det sant? Det är inte klokt, jag trodde att johan var kär i *************
- jaha du, men man kan faktiskt vänsterprassla lite, har du inte sätt citybank reklamen?
- Jo just det, jag glömde!!


Jahopp, tack för oss. Vi ses nästa vecka!
Pözzzz

Latjo-Tobbe

Idag hade jag en underbar shoppingupplevelse på MQ. När jag undersökte reahyllorna med min tvilling Frulle och yttrade ord som "men den här då?", "kanske denna?" och "men för guds skull välj bara nåt" så gick inte vem som helst förbi mig. Det var Tobbe Blom, as in Latjo Lajban-Tobbe och barntrollkars-Tobbe.

Först blev jag lite mindre bra överraskade då programledaren som förgyllt mina barndomsmorgnar i soffan bar en grå keps/slash/mössa. Ni vet en såndär med skärm. Och i tyg. (=Nej.)

Quoi qu'il en soit. Han gled snabbt förbi rea-klädstängerna, gled ännu snabbare förbi icke-rea-zonen och försvann.

Men det är ändå en upplevelse att uppleva en b-kändis på nära håll. Hur absolut ingen människa bryr sig och bara rynkar näsan.

- Var inte han med på Farmen?
- Nej... tror han är såndär nyhetsankare.
- Men gud den här finns i medium.

image76

LJ MC MCD

Igår hade vi lite mini Christmas på den minst sagt romantiska platsen McDonald's Brommaplan. En slags palmliknande växt som tillhörde standardinredningen i McDs lokal fick vara julgran.

image75

BRUM, min present! I löve him.

2008

Ciolt assah.

RSS 2.0